Top Extreme Bungee Jumping – v Solkanu že 30 let

Solkan, 12. 9. 2023

Adrenalinski, zabavni in varni skoki z elastiko že 30 let navdušujejo obiskovalce od blizu in daleč.

Poleti leta 1993 se je v Solkanu pri Novi Gorici začela adrenalinska zgodba skokov z elastiko s cestnega mostu, ki pelje v Brda. Solkanec Sandi Jug je idejo nekaj let pred tem pripeljal iz tujine, jo skupaj z ekipo izpilil, priskrbeli so vso potrebno infrastrukturo in dovoljenja in 6. 9. 1993 prvič organizirali bungee skoke. Ta neverjetna atrakcija je kmalu požela veliko zanimanje tako pri domačinih kot pri tistih iz bolj oddaljenih krajev in držav ter vse do danes privablja veliko adrenalina željnih obiskovalcev. Letošnja jubilejna sezona v Solkanu še traja, zaključujemo pa jo s spomini na zadnjih 30 let.

Pred natanko 30-imi leti je nastal še danes edini bungee center v Sloveniji. Idejo o bungee skokih s solkanskega mostu je iz Francije prinesel Solkanec Sandi Jug. Podelil jo je z bratrancema in prijateljem. In tako so mladi fantje iz družine Jug iz Solkana (Aleš, Marko in Sandi) ter Igor Pavlin iz Nove Gorice začeli pridno študirati vse potrebno, da so lahko odprli bungee center in pričeli s to tako nenavadno dejavnostjo za tiste čase. Bilo je namreč potrebno preučiti vse, od tehničnih in varnostnih podrobnosti do organizacije in promocije dogodkov. Pridobitev vseh dovoljenj je terjala neizmerno natančnost, skrbnost in veliko truda, a želja po tistem, da ustvarijo nekaj novega, je bila tako velika, da si ekipa ni dovolila ovir na poti do cilja.

Prvi dan bungee skokov v Solkanu je bil prava atrakcija za domačine in mimoidoče. Most je bil poln radovednežev, avtomobili so bili parkirani vzdolž ceste, saj je zmanjkalo parkirnih mest. Na bregu Soče pa so stali in ocenjevali dogajanje tisti najbližji ustvarjalcem bungee skokov, ki so s fotoaparati in kamero ovekovečili ta dogodek. Prvi skok z elastiko so opravile vreče, napolnjene s peskom. Fantje so jih najprej stehtali in s tem preverili delovanje celotnega sistema. Kmalu zatem, ko so vreče srečno pristale nad gladino Soče, so s skoki nadaljevali najprej fantje in dekle, ki so bungee center ustvarili, nato pa tudi vsi tisti gostje, ki so si zaželeli, da bi v njihovem telesu adrenalin še drugače začutili. Posnetek si lahko ogledate tukaj.

Današnja ekipa z Iztokom Nemcem na čelu smo jim neizmerno hvaležni, da lahko še naprej žanjemo sadove njihovega dela, razveseljujemo adrenalina željne obiskovalce in bogatimo turistično ponudbo regije. Upamo si trditi, da je naš bungee center na najlepši lokaciji v Evropi. Pogled na smaragdno Sočo, Solkan, Goriški grad, Kostanjevico, Brda in na drugi strani mogočni kamniti Solkanski most začara vsakogar, ki pride k nam.

Srčno vabljeni k nam na most, od maja do oktobra vas popeljemo v nov svet, ki bo po bungee skoku zagotovo drugačen. Morda bolj drzen, bolj sproščen in bolj uživaški. Na mostu vas čaka naša mlada zabavna ekipa, polna adrenalina, ki ne more brez športa. A hkrati odgovorna, izjemno skrbna in zaupanja vredna. Obljubljamo, da vas bomo nasmejali, sprostili, da bo vaš skok v globino lažji in strah premagan. Predvsem pa, nič ne bo prepuščeno naključju, varnost je za vse nas na prvem mestu in tudi to je razlog, da smo tako uspešni že 30 let.

Hvala iz srca vsem, ki ste ustvarili to adrenalinsko solkansko zgodbo in hvala vsem, ki še danes skrbite, da nam je na mostu vedno lepo.


Na fotografijah spodaj:
- Aleš Jug in Igor Pavlin 
- Mojca Pavlin, Barbara Simsič

BUNGEE JUMPING - 55 m = 100% ADRENALIN!

Fotografije

gift